zondag 7 november 2010

Sinterklaasje kom maar binnen...

Ieder persoon dat in het bezit is van een televisie, computer met internetverbinding en/of krantenabonnement en deze gebruikt om enigzins op de hoogte te blijven van de actualiteiten kon niet onder een zeer recente discussie uit.
Bezorgde ouderorganisaties vs Dick Maas
Onderwerp van de discussie: recente film Sint.

Voor degene die nu denken welke discussie? wie is Dick Maas? of wie is Sinterklaas? zal ik even een beperkte samenvatting geven (beperkt want ik moet hier nogal wat over kwijt).
Dick Maas is een filmmaker die wellicht bekend in de oren klinkt als films als 'De Lift' of 'Amsterdamned'.
Sinterklaas (aka St. Nicholaas aka Sint) is een kindervriend die ieder jaar vanuit Spanje met een stoomboot naar Nederland komt om kinderen cadeautjes te brengen ter ere van zijn verjaardag op 5 december.
Althans dat is de kleine fantasie (lees: leugen) die wij kinderen voorschotelen. Eigenlijk is het een dreigement voor ouders om het hele jaar door boven het hoofd van kleine onschuldige kinderen te houden:
"En als je niet naar mama luistert, belt mama Sinterklaas op en krijg je geen cadeautjes."
Wat krijg je dan als je deze twee factoren combineert tot een film:
juist een horrorfilm met als hoofdrolspeler deze kindervriend.

Uit de creatieve uitspattingen van Dick Maas is een variant verhaal ontstaan, wat er kort op neer komt dat als het volle maan is op 5 december hij zijn dood komt wreken. Fun fact: Sint de film bevat misschien meer waarheden dan de fantasie die kinderen wordt voorgeschoteld. Zoals het feit dat St. Nicolaas helemaal niet op 5 december jarig was, maar op 6 december is begraven. Dick Maas heeft er gestorven van gemaakt, maar toch dichter bij de feiten dan een verjaardag. Als je menig overleden persoon zou vragen of ze hun begravenis zouden kunnen vergelijken met hun verjaardag gok ik dat je een negatieve response krijgt.

Je voelt hem al aankomen, ouders met kleine kinderen vinden het niet kunnen dat er zo'n film is gemaakt en gewoon in bioscopen wordt vertoont. Ik snap dat ouders niet helemaal blij zijn met zo'n film, maar het drama dat er omheen wordt gecreeërd vind ik zo lekker onnodig. Wat is namelijk het grootste argument? Het killt de fantasie van de kinderen!

Weet je wat pas de fantasie van kinderen killt? Het feit dat je als je half novemeber aan het zappen bent je op Ned 3 het Sinterklaas Journaal ziet waar Dieuwertje Blok vol ernst zit te vertellen hoe de pakjesboot nog niet is vertrokken, vervolgens zap je door naar Jetix waar in de Club van Sinterklaas hoe HogehoogtePiet cadeautjes over de reling van de pakjesboot laat vallen, dezelfde pakjesboot die in het Sinterklaas Journaal nog niet eens is vertrokken. Nickelodeon slaat alles mat een vijfde rangs Sinterklaasprogramma waar ze niet eens de 'echte' Sinterklaas konden regelen. Als dat kinderen niet eens argwanend maakt, waarom zou een horrorfilm dat wel zijn. Als kind A dan bij het zien van de poster vraagt: "Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, mag ik naar die film?" zegt de moeder simpelweg: "Nee." Mocht dat antwoord niet volstaan en gevolgd worden door de immergevreesde vraag: "Waarom." is dat een perfect moment voor de ouders om terug te vallen op het eeuwige redmiddel en discussiedoder: "Omdat ik dat zeg!"

Voor het volgende voorbeeld gaan we even drie jaar terug in de tijd. Kim van Kooten brak groot door in het hele land met de film 'Alles is Liefde'. Mensen die deze film hebben gezien kunnen zich vast en zeker de scène herinneren waarin Michiel Romeyn als vervangende Sinterklaas op nationale televisie de legendarische worden uiten: Goedheiligman? ME HOL!
Killt dat de fantasie van kinderen niet, dan?
Wat dacht je van scènes waarin we zien hoe Michiel Romeyn wordt omgetoverd tot kindervriend, waarin Sinterklaas dood gaat, allemaal fanatasie killers. Toch heeft deze film 0 discussie teweeg gebracht.
Maar 'Alles is Liefde' had niet zo'n nadrukkelijke poster. Oh ja, juist, de poster. De poster mocht namelijk niet overal opgehangen worden, omdat de evil Sinterklaas erop te zien was en kinderen bang zou maken.
Wie heeft die poster gezien? Je ziet namelijk geen ene reet. Alleen een silhouet omdat de maan achter Sinterklaas schijnt en er geen licht valt op het half vergane gezicht.

Voor mijn laatste argument gaan we even Tilburg in. De Saturn om precies te zijn. Voor ik het verhaal ga vertellen ga ik even iets uitleggen, voordat jullie denken dat ik een of andere pervert met capital P ben.
De Saturn is een grote electronica winkel, waar ze zowat alles verkopen. Als je binnenloopt word je meteen overvallen door een lading fotocamera's, mobiele telefoons, koelkasten, televisies en een heel scala aan gadgets. Ik loop al deze gangen door zonder zelfs om me heen te kijken en snel me naar de enige gangen die mij interesseren: de dvd's!
Bij de Saturn verkopen ze immens veel dvd's die opgesteld staan in rekken van ongeveer 3 à 4 meter (kan ook compleet anders zijn, maar ben nogal slecht in afstanden inschatten). Om iets van overzicht aan te brengen staan de dvd's gesorteerd op genre.
In gang 6 of 7 staat in het rechter rek links allemaal dvd's uit de categorie Western, gevolgd door Oorlog. Aan het rechter uiteinde van het rek staan de thrillers en actiefilms. In het midden van deze vier genres staan, en ik kan hiervoor getuigen oproepen, de erotiek getinte films.
Ik liep de rekken af, toen nog onwetend van deze indeling. Valt mijn oog daar op een film met de meest verontrustende titel. Je voelt hem wellicht al aankomen, maar tussen de oorlog, thrillers en recht tegenover de komedies stond daar de film: Seks met Sinterklaas.
Ik geloofde mijn eigen ogen niet dus keek nog een keer of drie, wat mij de gelegenheid gaf om de tagline te lezen: "Wie zoet is krijgt lekkers!"

Ik werd overvallen door indrukken en emoties. Mijn eerste reactie was keihard lachen. Wie verzint het nou om een pornofilm te maken van Sinterklaas. Hoe sick ben je dan? Die vraag deed mij overstappen in een reeks van emoties: verbazing, verdriet, verontwaardiging, woede (ik ben heel alfabetisch georderd als het om mijn emoties gaat) en uiteindelijk resulteerde het tot een compleet verlies van vertrouwen in het menselijk ras.

Hoe langer ik erover nadenk, hoe erger ik het vind. Het hele Sinterklaasfeest krijgt een heel ander licht. De liedjes die ik jarenlang bij de kast (we hadden geen open haard hè) heb gezongen, krijgen de meest foute en absurde betekenissen. Ik ga me oprecht afvragen welke band Dieuwertje Blok en Sinterklaas werkelijk met elkaar hebben.
En bovenalles vraag  ik me af waar we het in godsnaam over hebben met deze discussie over het feit dat een filmmaker creatief en vrij genoeg was om een originele draai aan een oud volksfeest te geven als er dvd's bestaan gevuld met seksscènes met Sinterklaas, zijn pieten en meisjes die niet braaf zijn geweest.
Wat mij betreft mag Dick Maas nog 2 sequels maken en films over Pasen, Kerstmis en des noods wordt er een nieuwe feestdag bedacht alleen maar zodat Dick Maas het kan verfilmen op zijn manier. Zolang het de afschrikwekkende beelden maar uit mijn hoofd weet te halen.

1 opmerking:

  1. Had die film een tagline?:O en ook nog een verschrikkelijk slechte!xD het laatste wat ik zag was de titel... reden genoeg om NOOIT meer om te kijken! maar once again... i'm with you buddy!

    BeantwoordenVerwijderen